Webbhotell

Webbhotell är en tjänst som gör det möjligt för människor att skapa hemsidor utan att för den skull behöva ha en egen webbserver. Ett webbhotell kännetecknas av att det har en webbserver eller ansluten dator där flera användare på samma gång kan lägga upp egna hemsidor och webbplatser, dock under olika domännamn. Det finns både webbhotell som är gratis och som kostar pengar. De som är gratis erbjuder oftast bara grundläggande support när det gäller att skapa hemsidor medan de webbhotell som kostar har lite bättre tekniskt support.

Vad karakteriserar ett webbhotell?
Det finns många saker som kännetecknar ett webbhotell. Ett exempel är lagringsutrymme, det vill säga mängden data som finns på webbplatsen. Lagringsutrymmet avgör hur mycket utrymme det finns och därmed hur mycket som kan lagras i ett webbhotell. Det vanligaste för en hemsida är 1 GB, om det inte ska finnas mycket bilder och videos. Då kan det behövas mer.

Ett annat uttryck man bör känna till när man pratar om webbhotell är trafikkapacitet. Trafik i samband med Internet och webbhotell betyder mängden information som överförs från ett webbhotell till dem som besöker en hemsida som finns på hotellet. Detta kan även kallas webbtrafik. Hemsidor med endast text innebär lite webbtrafik medan sidor med videos och bilder kräver mycket trafik. Videos är det som kräver allra mest webbtrafik. Då det kostar pengar för webbhotell att överföra trafik brukar det finnas en gräns för hur mycket man kan lägga in på sin hemsida.

Säkerhetskopiering är viktigt på webbhotell. Säkerhetskopiering innebär att man sparar sina filer i flera kopior, till exempel ett viktigt dokument. Lägger man ut ett dokument på Internet, till exempel en text, är det alltså bra att ha en eller flera kopior sparade på datorn eller på ett USB-minne. Säkerhetskopiering på ett webbhotell är ungefär samma sak. Där görs säkerhetskopieringen ofta över Internet. Det går antingen att skapa sin säkerhetskopia på sin dator och sedan överföra den med ett filöverföringsprogram (exempelvis pdf) eller använda program som kan jämföra det lokala filsystemet med en kopia på en annan dator. Webbhotell måste ha säkerhetskopior på allt om något går snett.

Webbhotell vill i allmänhet erbjuda sina kunder registrering av hemsidor. Är det ett seriöst webbhotell registrerar de domänen i kundens namn och inte i hotellets. Detta för att kunden enkelt ska kunna byta till ett annat webbhotell om han eller hon så önskar.