Gratis webbhotell

Ett webbhotell är precis vad namnet säger; ett hotell för webbsidor. Webbhotell finns till för att man ska kunna skapa sin egen hemsida eller webbplats och lägga den där. Hotellet bjuder då på en webbserver som är till för detta och för folk som inte kan eller vill skapa sin egen server att lägga in hemsidan på. Ett webbhotell är anslutet till en server som ligger på flera datorer som är hopkopplade med varandra. Detta för att hotellet ska klara av att flera hemsidor läggs upp på det. Webbhotell finns både gratis och betalbart.

Om gratis webbhotell
De webbhotell som är gratis fungerar i stort sett lika bra som ett man betalar för, men det finns några viktiga skillnader. En är att det inte går att få ett helt eget domännamn på sin hemsida. Adressen till hemsidan kommer att se ut ungefär så här: domännamn.gratiswebbhotell.se. Hotellets namn kommer alltså att finnas med.

På ett webbhotell som är gratis har man som kund normalt inte samma frihet som man får om man betalar. Exempelvis är det väldigt ofta förbjudet att lägga upp MP3-filer, oavsett om man har upphovsrätten själv. Det kan dock vara lite olika beroende på vilket webbhotell det är, så det är bra att läsa avtalet innan man går med.